EL LLIBRE:

El Último Soldado del POUM es l'autobiografia de Miquel Adillon fins el final de la guerra: la infància i adolescència marcades per l'abandó dels pares i la guerra.
Visqué la seva infància a Vic els anys trenta. L'esclat de la guerra cobra en el llibre un caire molt personal, viscut des d'aquesta ciutat per un nen d'encara catorze anys, més preocupat aquell día per destacar entre el amics que per la situació política.
Després, l'afany per entrar en combat i els problemes per allistar-se deguts a l'edat. El pas per la guerra és vist aquí en primera persona: l'arribada i novatades al front, els dies d'espera i bales perdudes, batalles... i el desarmament del POUM. Més tard, l'entrada a la columna de la CNT i la batalla on és acorralat i fet presoner. La llarga espera al calabós, entre l'afusellament i l'última esperança de vida. Finalment, l'etapa com a presoner i els intents de fuga al bàndol nacional.

 

EDICIONS:

El Ultimo Soldado del POUM ha estat editat en dues versions. La primera fou una autoedició de l'autor mateix i la seva família de l'any 2001. L'any 2007, esgotats els exemplars, es feu una reimpressió:

portada 1

 

El 2012, l'editorial Base el publica una nova edició, que és la que actualment es pot trobar a les llibreries:

portada 2012

[introducció]

el llibre

[l'autor]

[premsa]

[pròleg]

[selecció de textos]

[contacte i compra]